METAS JUDĖTI TOLIAU. Kaišiadorių taurė 2022

Monday, October 17, 2022

METAS JUDĖTI TOLIAU. Kaišiadorių taurė 2022

Ačiū Viniaus geriausiam ( taip jie sako ir jie nekuklūs) smiginio klubui “Legas” už turnyrą, o Nuostoliui Vilteniui asmeniškai už iš balno išmušančią poeziją, kurios begalinius posluoksnius vis dar kasinėju. Bet šitoje medaus statinėje buvo šaukštas deguto - “Radvila” išsisėmė… 132 dalyviai ir truputis palaikančių pavertė žaidimo erdvę Kaziuko muge piko valandą, kai eini ne ten kur nori, o ten kur neša. Dėl riboto taikinių skaičiaus, buku laukimu žymi, dviejų minusų sistema, kuri ištempia turnyrą iki begalybės kaip aviacinę gumą, neatlaiko kritikos. Šalutinį faktą, kad maisto reikėjo laukti iki valandos aš paminėsiu, o kitą šalutinį faktą, kad bare pritrūko alaus, aš nutylėsiu. Gal metas judėt į platesnes erdves, geriausieji?

Pasibėdavojau, o dabar jau prie esmės.

Apšilimui vyko komandinio čempionato turas. Žaidėm su šeimininkais. Kaip jau minėjau pradžioje, anot tūlo Vytauto Stankevičiaus, su geriausio Vilniaus smiginio klubo atstovais. Dėl gerumo galima ginčytis, bet su mokytojais, o dar įkalusiais, sunku. Ar ne, Astut? Legiono garbė buvo atiduota į perspektyvaus, bet jau pabuvusio, jaunimo rankas - Vigintas Kisevičius, Arūnas Grikšas, Lukas Bernatavičius ir Valdas Račys. Mūsiškiai iš kart griebė jautį, užten kur jį lengviausia pagriebt, ir išsiveržė pirmyn 6-1. Jautis, matyt, buvo slidus ir staiga jau 6-6. Vyrai kapojosi ne juokais iki 8-8 ir čia išaušo Vyginto šlovės valanda. Šiuo metu vieno iš stabiliausių klubo žaidėjų ranka nesudrebėjo. Vilniaus legionas nugalėjo geriausius 9-8. Taip išeina, kad mes patys geriausi…

Smiginis, ypač moterų, populiarėja žvėriškai. Į varžybas susirinko net 25 moterys ir merginos, todėl buvo įjungta dviejų minusų sistema, kas tikriausiai retai būna. Vilniaus legionui neatstovavo nei viena žaidėja, bet prijaučiančių (ateinančių į klubą pasivaržyti) buvo keletas. Visos trys jų, Gerda Maldeikytė, Lina Augulytė Butkuvienė ir Algina Juknaitė, pateko į ketvirtą pogrupį. Pirmos kovėsi Gerda ir Lina. Po labai atkalios kovos laimėjo Gerda 4-3. Lina tesė kovą kairėje pusėje, bet ir vėl tik per plauką neprasiveržė pro Indrės Smilingienės barjerą 2-3. Lina šaunuolė, tobulėja. Dešnėje pusėje Gerda susirėmė su Jūrate Domarkiene ir tik paskutinis, lemiamas legas lėmė Gerdos pralaimėjimą 3-4. Kairėje Gerdai po atkalios kovos nepavyko nugalėti Neringos Povilonės 2-3. Ką padarysi, būna ir taip. Kur kas linksmiau kovos šiam pogrupyje baigėsi Alginai, nors praėjusį trečiadienį klube metimais nespindėjo. Pirmoje kovoje ji nugalėjo Indrę Smilingienę 4-1, o antroje sutriuškino Jūratę Domarkienę 4-0 ir tiek užteko, kad taptų pogrupio nugalėtoja.

Kituose pogrupuose irgi virė nuožmios kovos. Didelių stebūklų neįvyko, į atkrintamasias pateko tos moterys, kurios, matyt, ir turėjo. Nebent galima išskirti ir pasidžiaugti solidžiu Ramintos Kvedaraitės žaidimu ir antra vieta trečioje grupėje.

Ketvirtfinalyje silpnų jau nebuvo. Aukščiau pagirtoji Raminta Kvedaraitė po ilgos, įtemptos kovos prasilaužė pro galingąją Irena Bauzė 4-3. Buvo džiaugsmas. Jolita Drąsutienė, pasigavusi “vėją iš dešnės”, nupūtė Alginą Juknaitę 4-2. Sandra Rimkevičiūtė tokiu pat rezultatu susitvarkė su Jūrate Domarkiene. Patyrusi Asta Juknienė atsilaikė prieš bendrą Zdanauskų šeimos spaudimą ir po atkalios kovos laimėjo prieš Mildą 4-2.

Pusfinalyje liko tik stiprios. Jolita Drąsutienė, kaip ir suponuoja pavardė, drąsiai stojo į kovą su Raminta Kedaraite, bet šį kartą net ir “vėjas iš dešnės” nepadėjo sustabdyti įsibėgėjusios ir pasitikėjimą savimi įgavusios Ramintos. Raminta sunkiai laimi 4-3. Buvo didelis džiaugsmas. Kitoje kovoje taip pat netrūko dramos. Galingiau pradėjo Asta ir išsiveržė į priekį. Sandra nepalūžo ir pridėjus apsukų, bet išoriškai išlikdama rami ir atsipalaidavusi, pasivijo, aplenkė ir pirmoji kirto finišo liniją 4-3. Asta keikė save už kažkokią taktinę klaidą, širdgėla liejosi laisvai…

Finalas parodė, kad Ramintos baterijos jau buvo apytuštės, pralaimėta Sandrai sausai 0-5. Tegyvuoja nugalėtoja – Sandra Rimkevičiūtė!

Vyrų reikalai. Vilniaus legionui atstovavo devyni smiginio virtuozai.

Vygintas Kisevičius varžėsi ketvirtame pogrupyje. Pirmoje kovoje laimėjo prieš Gintarą Jankauską, bet, atkakliai pasipriešinęs, nusileido Arūnui Čipliui 2-4. Kairėje lengvai susidorojo su Egidijum Kriščiūnu 3-0 ir dar kartą su Gintaru Jankausku 3-0, bet mače dėl antros vietos užsišoko ant Benedikto Paulausko ir gavo į skudurus 0-3. Toks jau tas Benediktas…

Penktame pogrupyje dalyvavo Juozapas Bernatavičius. Pirmą kovą pralaimėjo jaunajam svečiui iš Latvijos Roberts Liegis 0-4, o antrą, kitoj pusėj, taip pat latviui Girtc Dicmanis 2-3 ir pasirodymą baigė.

Šeštame pogrupyje sudalyvavau aš, nes žaidimu to nepavadinčiau. Beviltiškai kovodamas su demonais galvoje ir sumedėjimu rankoje, pralaimėjau Aigars Strelis 4-1 ir laimėjęs du blankius mačus, prieš atkaklumo neparodžiusius varžovus, išėjau antru numeriu.

Į septintą pogrupį pateko du legionieriai Arūnas Grikšas ir Liudas Žuraulia. Liudas paliko turnyrą pralaimėjęs du žaistus žaidimus: prieš Aurimą Burbą 4-0 ir Lauryną Mitkų 3-0. Arūnas pakovojo įtempčiau. Pirmoje kovoje atkakliai nugalėjo Sigitą Rastauską 4-3, bet, po labai atkalios kovos, nusileido kur kas grėsmingesnės pavardės Sigitui – Kvajauskui 3-4. Kitoje pusėje Arūnas perlaužė Lauryną Mitkų 3-2, bet gavo skaudų revanšą nuo Sigito Rastausko 0-3. Galvos reikalai?

Paulius Radžvilas laikė frontą dešimtame pogrupyje. Nors ir pralaimėjo pirmą susitikimą Mantui Stakėnui 4-1, bet, apšilęs, kitoje pusėje sudaužė iš eilės Feliksą Dobrovolskį 3-1, Andrių Mežinską 3-0, su įtampa Svajūną Dabašinską 3-2 ir, dėl antros vietos, su kaupu atsirevanšavo Mantui Stakėnui 3-0. Šaunuolis, Pauliau, gali kai pasitreniruoji…

Laimingajame tryliktame pogrupyje jėgas matavosi Valdas Račys. Pirmą mačą pralaimėjo, būsimam pogrupio nugalėtojui, Irmantui Norkui 2-4. Bet nepalūžo, o susikaupęs pradėjo siautėti kitoje pusėje. Gana neskausmingai kovoje su Valdu krito Paulius Puras 3-0 ir Paulius Sidabras 3-0. Deja, bet taip pat greitai ir neskausmingai, kovoje dėl antros vietos, krito ir pats Valdas prieš Darių Zubą 0-3.

Į stiprią šešioliktą pogrupį pateko mūsų klubiokai Vidmantas Kungys ir Lukas Bernatavičius. Pirmam susitikime, matyt dėl startinio jaudulio, Vidmantas visai bereikalingai nusileido Aurimui Cirtautui 1-4. Kitoje pusėje iš kart papuolė po Roman Solenkov presu ir buvo išspaustas lauk iš varžybų 0-3. Lukas parodė daugiau atkalumo. Apšilimui sudaužė Modestą Balčiūną 4-0 ir Gintautą Kutą 4-0, kuris beje pirmoje kovoje buvo palaužęs Roman Solenkov 4-3, ir tik po labai atkaklios kovos nusileido jau neblogai pažystamam Martynui Daukantui 3-4. Dėl antros vietos susikovė su Roman Solenkov ir neatsilaikė 3-1. Gaila.

Kitur taip pat buvo nemažai aistrų. Devintame pogrupyje nuostabiai sužaidė Grąžvydas Žakys, sugebėjęs į antrą poziciją pastumti pirmu skirstytą Marių Zdanauską. Pagirtinai pasirodė Arūnas Išganaitis, Tomas Šimanskas, Aurimas Burba, Dainius Geležauskas iškovoję antras vietas. Nepasisekė Albinui Mankevičiui, kuris į svarbiausią vietą pastatęs mokslus truputį užmetė smiginį ir to pasekoje užleido dvi pirmas vietas grupėje kolegoms Gintui ir Arvydui, bet manau prioritetai sudėlioti teisingai, turnyrų dar bus ir bus, o mokslo vaisiai saldūs. Visi kiti dagmaž iš pogrupių išėjo pagal pajėgumą.

Atkrintamosios.

Iš legionierių buvom likę tik mes su Paulium Radžvilu. Pirmam rate Martynas Daukantas, mesdamas fantastiškai, pasiuntė mane į gilų nokdauną ir uždominavo 2-0, teko atsikvošėti, perimti mačo vadeles į savo rankas ir išpradžių išlyginti, o po to ir perlaužti žaidimą savo naudai bei laimėti 4-2. Martynas kovėsi atkakliai, bet antroje pusėje kažkur pametė trigubus… Pauliui pasisekė praščiau, jis pralaimėjo Mindaugui Viskontui 0-4.

Iš įdomesnių rezultatų paminėtinas Jono Zanevičiaus stiprus pasipriešinimas Laimiui Zubavičiui 2-4, Grąžvydas Žakys tik lemiamam lege patiesė Aurimą Burbą 4-3, Artūras Dunda prakišo Gintarui Katkui 1-4, Tomas Šimanskas negailestingai sutaršė Tomą Šakį 4-0 (!), Tomas Bužonas išvargo prieš Roman Solenkos 4-3, Benediktas Paulauskas išspyrė jau nelabai kondicinį Janis Kupšis 4-2, Dainius Zubas patampė nervus Edgarui Grikšui 3-4. Kitus rezultatus galima buvo prognozuoti.

Antram rate VL garbę gyniau tik aš. Protokole parašyta, kad pralaimėjau Laimiui Zubavičiui 4-0, bet tai tik iš dalis tiesos. Taip, tenka pripažinti, kad pralaimėjau, bet rezultatas buvo 4-2 ir Laimis po mačo buvo šiek tiek sušilęs, o tai reiškia, kad turėjo reikalų… Užskaitau, gerai pasižaidėm.

Iš įdomesnių rezultatų galiu paminėti įsibėgėjusį Tomą Šimanską, kuris nušlavė Gintarą Katkų 4-1, Benediktas nepagailėjo rinktinės nario Tomo Bužono 4-1, Sigitas Kvajauskas krito ant menčių nuo Ginto Vilimavičiaus 3-4 ( Sigis buvo šoke ir niekaip negalėjo suvesti į krūvą dviejų dalykų: metafizinio Ginto metimo trajektorijos paslaptingumo ir išskirtinai nepakartojamo žiauriai fantastinio rezultatyvumo), Gintaras Nagevičius atsilupo nuo Edgaro Grikšo 2-4.

Ketvirtfinalyje Laimis Zubavičius nesulaukė pasipriešinimo iš Mindaugo Viskonto 4-0, Tomas Šimanskas jau užbuksavo prieš Arūną Čiplį 2-4, pergalingą Benedikto žygį sustabdė amžinasis Aigars Strelis 0-4, Gintas Vilimavičius buvo netoli sensacijos, bet vis tik neišstenėjo pergalės prieš Edgarą Grikšą 3-4.

Pusfinalyje Laimis Zubavičius parbloškė Arūną Čiplį 4-2, o Aigars Strelis sudaužė Edgarą Grikšą 4-0.

Finalas buvo žiaurus. Nerekomenduotinas jaunesniems nei 18 metų žiūrovams. Kraujas (tariamas) liejosi upeliais. Varžovai negailėjo vienas kito, kirto iš peties. Tik lemiamas legas padėjo tašką toj mėsmalėj. Nugalėjo nepajudinamas Aigars Strelis 5-4. Pagarba Laimiui už kovą!  Šlovė Aigars!

Pabaigai – vyšnia ant torto. Paguodos turnyrą, nugalėjęs krūvą labai stiprių žaidėjų, fantastiškai atsidarinėjęs ir dar nuostabiau užsidarinėjęs, laimėjo Vilniaus Legiono atstovas Arūnas Grikšas! ŠLOVĖ IR PAGARBA! Jei Arūnas ir toliau taip tobulės, tai bus paskutinis jo laimėtas “čainikas”…, nes iš top 32 ten žaisti negalima.

Vakarą vainikavo tauri muzika.

Iki malonių.*

Specialusis korespondentas A. Bigfish

*Šiame tekste išdėstyta asmeninė autoriaus nuomonė, kuri gali ir nesutapti su tikrove.